Skip to content
7 redenenom je levensverhaal te schrijven
7 redenenom je levensverhaal te schrijven

7 redenen om jouw levensverhaal op te (laten) schrijven

  Je twijfelt nog, zou mijn verhaal wel interessant zijn? Wat heb ik er eigenlijk aan? Om jou over de streep te trekken je verhaal te delen met anderen, geef ik je 7 redenen waarom het (laten) schrijven van jouw levensverhaal waardevol is. Voor jou en voor een ander.

Schrijf het van je af

Het opschrijven van wat je hebt meegemaakt, alles nog een de revue laten passeren, eventueel voorzien van commentaar, kan louterend werken. Door het schrijfproces neem je afstand, ook al vertel je het vanuit de ik-persoon. Je kunt dingen relativeren of door de ogen van de ander zien. Het verhaal is eruit en dat is weer een last minder.

Zet het op een rij

Door over gebeurtenissen te praten of ze op te schrijven, rangschik je je herinneringen. In welke volgorde gebeurde alles ook alweer, wat was de aanleiding en wat waren de gevolgen? Als je er nog eens goed over nadenkt, zijn herinneringen soms net ietsje anders dan hoe het in werkelijkheid is gegaan.

Doe het voor een ander

Voor familie  is het vastleggen van jouw verhaal vaak bijzonder waardevol. Gebeurtenissen en familiebanden worden ineens veel beter begrepen. Ook leren ze jou beter kennen. Want ook al ben je familie, er valt nog altijd iets te ontdekken aan de ander.

Jouw verhaal heeft impact

Met jouw verhaal kun je een ander helpen. Vooral een verdrietige gebeurtenis kan een ondersteuning zijn voor een lezer die hetzelfde meemaakte. Door jouw reacties en emoties voelt hij zich daardoor minder alleen. Ook beschrijvingen van vervlogen tijden kunnen een feest der herkenning zijn.

Onthul een geheim

Je draagt het al jaren met je mee en krijgt het niet over je lippen: een geheim. Maar je wilt het niet meenemen in je graf. Soms is gemakkelijker het op te schrijven dan het uit te spreken. Dan kan het bij leven misschien nog worden uitgepraat.

Maatschappelijke waarde

Jouw verhaal kan met beschrijvingen van de omgeving en gebruiken van geschiedkundige waarde zijn. De wereld verandert snel en over een poosje weet niemand meer wat je bedoelt als je het hebt over een telefoon met een snoer. Om van een telefooncel maar niet te spreken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top