Skip to content
Buiten spelen
Buiten spelen

Natuur als kinderrecht

Het congres van het IUCN nam in september 2012 een motie aan waarmee ruim 1.200 natuurorganisaties en 200 overheidsinstanties het recht erkenden van kinderen op diverse natuur en een schoon milieu. Hiermee komt daadwerkelijke opname van recht op natuur in het Kinderrechtenverdrag dichterbij. Dat verdrag werd vandaag 23 jaar geleden door lidstaten van de Verenigde Naties getekend. 20 November is sindsdien de Dag van de rechten van het kind.

Het Kinderrechtenverdrag is gebaseerd op de Universele mensenrechtenverklaring en bevat 54 artikelen. Natuur hoort daar niet bij, gezondheid wel. Terwijl gezondheid alles met natuur te maken heeft. Zo blijkt uit onderzoek van Jolande Maas (2009) dat degenen die groen dichtbij huis hebben minder gebukt gaan onder psychische en lichamelijke klachten. Uit onderzoek van Sjerp de Vries (Alterra, 2008) blijkt dat kinderen met groen in de buurt meer buitenspelen en minder kampen met overgewicht.

Concurrentie

Maar willen kinderen wel buitenspelen? Kinderen brengen tegenwoordig twee keer zoveel tijd binnen door als 20 jaar geleden. Computer en mobiel lijken hen meer te bieden. Het wordt hen ook niet gemakkelijk gemaakt. Steeds meer kinderen groeien op in steden waar nauwelijks groen te vinden is. Natuur wordt bovendien door veel ouders gezien als vies en gevaarlijk. Daarnaast staat natuur onder druk, groen wordt van de kaart geveegd door landbouw, woningbouw, mijnbouw en wegenbouw. Toch is het belangrijk kinderen naar buiten te lokken en ze de natuur te laten ervaren en bewonderen. Niet alleen voor hun persoonlijk welzijn, maar ook omwille van het maatschappelijk belang: de jeugd is de beslisser van morgen. Als wij willen dat kinderen voor de natuur zorgen en meewerken aan een duurzame samenleving, moeten ze in de gelegenheid zijn er een band mee op te bouwen. Want onbekend maakt onbemind.

Kinderspel

Grote natuurorganisaties zetten om die reden harder dan ooit in op de jeugd. Het IVN, dat zich net als Veldwerk Nederland al jaren richt op jongeren, heeft sinds 2011 Scharrelkids, een cursus voor ouders en grootouders zodat die hun kroost wegwijs kunnen maken in het groen. Nieuw zijn de kinderclub OERRR van Vereniging Natuurmonumenten en Green-Kids , een crossmediaal platform  van De 12 Landschappen, Landschapsbeheer Nederland RTL Telekids waar ‘groenexpert’ Lodewijk Hoekstra  van Eigen Huis en Tuin aan de kinderen zien hoe spannend en leuk het buiten is. Het Wereldnatuurfonds probeert met de Rangerclub al veel langer jongeren te interesseren voor natuur. Een ook Staatsbosbeheer heeft verschillende jongeren programma’s lopen, al dan niet samen met groene partners.

Moestuinieren met Kinderen richt zich met activiteiten voor kinderen van 4-12 jaar op de moestuin. Je kunt er daarnaast ondersteuning in de moestuin krijgen en leuke moestuinspulletjes kopen.

Recht op groen

Willen we de kinderen kunnen bieden waar we ze nu voor enthousiasmeren, dan moet er voldoende speelnatuur zijn. Dus worden bossen ontsloten en natuurlijke speeltuinen aangelegd. English to Hungarian Dit kinderoffensief van natuurorganisaties is indirect natuurlijk een pleidooi voor meer en betere natuur. Nu in het belang van kinderen in plaats van planten en dieren, want die spreken onvoldoende tot de verbeelding en hebben geen rechten. Zo worden kinderen ambassadeurs van de natuur. Laten we hopen dat het recht op natuur van het kind wel wordt gerespecteerd en dat het wordt verankerd in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, voordat de laatste boom gekapt is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top